Bij vollegrondsgroenteteeltbedrijf UZ Vegetables staat de ontwikkeling van hun personeel voorop. Volgens Niels Zuurbier, ondernemer bij UZ Vegetables, levert dat veel op. Door werknemers te laten groeien in hun functie kunnen zij zelfstandig werkzaamheden oppakken. “Hoe zelfstandiger mijn personeel werkt, hoe meer rust en ruimte ik heb als ondernemer”. Het is voor Niels fijn om te weten dat het werk goed wordt uitgevoerd en dat de kwaliteit gewaarborgd blijft, ook als hij zelf niet aanwezig is. Op die manier bereidt hij zich voor op de toekomst in de vollegrondsgroenteteeltsector.
In 1997 startte de compagnon van Niels Zuurbier met het bedrijf UZ Vegetables. Met twee vaste mensen in dienst verbouwden zij ijsbergsla en verschillende koolsoorten. In 2002 kwam Niels in het bedrijf. De jaren erna groeiden het bedrijf snel. Totdat in 2014 het bedrijf onder spanning kwam te staan. Het bedrijf telde inmiddels vijftien vaste medewerkers en de werkdruk lag hoog. “Ik werkte soms wel 80 uur per week en een dag vrij nemen kon haast niet”, geeft Niels aan.
Hoe ontwikkeling werkdruk vermindert
Bij UZ Vegetables wilden ze meer rust in het bedrijf. Niet meer ieder moment van de week hollen om het werk af te krijgen, maar rust en ruimte om te groeien met het bedrijf. Niels zag in dat er kansen lagen bij zijn personeel. “Door hen beter te laten functioneren, gaat de kwaliteit van het productieproces omhoog”, geeft Niels aan. Hans Schilders, scholingsconsulent bij Talentoogst, heeft hem geholpen om werknemers te laten groeien in hun werk. “Hans denkt fijn mee. Hij reflecteert goed en denkt mee welke mogelijkheden er zijn om mijn werknemers te laten ontwikkelen. Als een werknemer een vraag heeft dan laat ik Hans meedenken. Hij adviseert ons bij vragen zoals: Welke leermogelijkheden er zijn er, welke opleidingen sluiten goed aan en komen we in aanmerking voor subsidie?”
Personeel meekrijgen blijft een uitdaging
Toch is het niet altijd even makkelijk om personeel te laten groeien in hun werk. “We werken met mensen van verschillende achtergronden en culturen. Dat maakt het lastig. Denk alleen al aan de taalbarrière waardoor samenwerken een uitdaging is. Daarnaast merkt Niels dat sommige medewerkers niet zitten te wachten om zich te ontwikkelen, een cursus te volgen of nieuwe taken op te pakken. Niels geeft aan: “Verjonging in het bedrijf helpt. Ik merk dat jongeren leergierig zijn en dat stimuleert anderen ook”. Niels neemt zijn personeel regelmatig mee naar bijeenkomsten en open dagen. “Ook dat zie ik als een stukje ontwikkeling. Mijn personeel krijgt tijdens deze bijeenkomsten kennis en nieuwe inzichten mee die ze in mijn bedrijf kunnen inzetten.” Daarnaast bespreekt hij minimaal een keer per jaar tijdens het functioneringsgesprek of zijn werknemers zich nog willen ontwikkelen. Tot slot zet Niels zich in om de verschillende afdelingen en lagen in het bedrijf met elkaar in gesprek te laten gaan. Zo kunnen ze van en met elkaar leren en kennis overdragen. “Dit draagt allemaal bij aan het stimuleren van de groei van mijn personeel. Dat levert op langere termijn op dat mijn processen soepel verlopen en dat mijn bedrijf zo goed mogelijk klaar is voor de toekomst”, aldus Niels.
Leren en ontwikkelen als basis voor de toekomst
Je helemaal voorbereiden op de toekomst lukt natuurlijk niet, geeft Niels aan. “Zeker met het onzekere overheidsbeleid is het lastig om je koers te bepalen en stappen te zetten met je bedrijf.” Toch probeert Niels zoveel hij kan om rekening te houden met de toekomst.